Kísérleti régészet, életmód rekonstrukció, kézművesség

Jurta belső
Jurta belső

Itt megelevenedik az a jópár ezer év, amit a huszadik századi ember normális körülmények között nem ismerhetne meg: ősi háztípusok, műhelyek, fegyverek, eszközök, kerámiák. Elfelejtett értékes tudás tör fel újra, a természettel való harmonikus együttélés és túlélés tudománya. A régészeti publikációk és szakdolgozatok elméleti tudásának több mint két évtizedes gyakorlati munkával való tökéletesítése, kicsiszolása tette lehetővé azt, hogy mindez átadható, megtekinthető és kipróbálható lett. A kísérleti régészet egy idő után életmód rekonstrukcióvá vált. Az itt lévő házi állatok gondozása, a telep fenntartása, állandó használata (télen nyáron folyamatosan) életformámmá lett.

A házak a legnagyobb télben is teljes biztonságot és kényelmet nyújtanak koruk jellemzőihez mérten. Telepemen az élet az év 365 napján az időjárási viszonyoktól függetlenül zavartalanul folyik.

A nyári táborok alatt a táborlakók éppúgy gyakorolhatják az ősi tűzgyújtás fortélyát, bőrből készült dolgok, kő és csont eszközök készítését, használatát, kerámia készítést, és még számos ősi kézműves mesterséget. Gyakorolhatják az íjászatot, a korabeli vadászfegyverek használatát, vagy éppen a “kézzel halfogás”-tól a különböző hálós technikákig terjedő halászat tudományát.

Mindezekhez szerencsés esetben hagyományőrző népzenész barátaink csodálatos muzsikája és dalai adnak felejthetetlen élményt az esti tüzeknél.

Mindezeket az élményeket és fontos tapasztalatokat bővíti az a tíz csodaszép nomád ló, akik a területen folyamatosan körülöttem élnek szabad tartásban. A korai nomádok jurtája, téli szállásai és fegyverzete mellett ezáltal bemutathatom harcmodorukat és az ehhez nélkülözhetetlen lótartást és tenyésztést is. A lovak mellett egy kisebb legelőn racka juhok és kecskék legelnek, kikre jól betanított pásztorkutyák ügyelnek. A macskák pedig a telep elmaradhatatlan, legfontosabb állatai.